Bij het snoeien en vellen van bomen geldt één belangrijke regel: “bezint eer ge beklimt!”.

Het snoeien en vellen van bomen is geen activiteit waar men onbezonnen mag aan beginnen. Het vergt enige ervaring en behendigheid om dit tot een goed einde te brengen.

Een boom op een open terrein of in een wei vormt weinig of geen risico en kan vaak gemakkelijk omgelegd of gesnoeid worden. Wanneer diezelfde boom aan een huis, onder een hoogspanningskabel of op een andere moeilijke plaats staat dan wordt deze klus al heel wat moeilijker.
Om geen schade te hebben is het belangrijk dat deze bomen met de nodige voorzichtigheid en ervaring worden geveld of gesnoeid. Voor deze bomen wordt er met touwen in de boom geklommen. Takken worden voorzichtig naar beneden geleid. Bij het snoeien van bomen heeft het klimmen met touwen in tegenstelling tot het klimmen met sporen als grote voordeel dat de stam van de boom niet beschadigd wordt. Hierdoor wordt de boom niet beschadigd.

Verder is het uiterst belangrijk dat bomen in de juiste periode gesnoeid worden. Elke soort boom heeft een andere sappenstroom waardoor bij het snoeien in de verkeerde periode deze boom zal bloeden en zelfs kan afsterven.

Voor meer advies kan u steeds bij ons terecht.